The wishlist name can't be left blank
 • Iniciar sesión
 • Mi cesta
  ×

  Prices on this page have VAT included. As a non-EU-citizen you dont need to pay VAT to us. The VAT will be deducted from your amount during checkout!
  For the UK, you do have to pay VAT to us if your order is below £135.

  ×

  Hoe maak ik de juiste/veiligste halsband voor mijn hond?

  en andere toepassingen waarbij kracht een factor is. Een materiaal verhaal.

  Om een halsband om de nek van een hond te bevestigen zijn verschillende methodes mogelijk. Zo kan je een ‘half-slip-lijn’ maken doormiddel van een Martingale ketting, of doormiddel van twee d-ringen, of een hele slip door een 0-ring met bijvoorbeeld een knoop als ‘stopper’. Maar de twee meest gebruikte toepassingen zijn de variabele sluiting door middel van een gesp op een stukje leer/biothane/plat geknoopt paracord óf een vaste lengte van de halsband door middel van een buckle.

  Sluitingen zijn een van de meest verkochte accessoires en het meest makkelijk toepasbaar. Je hebt namelijk maar één extra materiaal nodig: paracord (en optioneel een D-ring natuurlijk). 

   

  Maar wat voor buckle koop je dan, en waarom?

  Nu is daar natuurlijk geen eenduidig antwoord op, want voor elke toepassing, elke hond bestaat wel een andere sluiting. Dus, een uitleg over buckles. Zodat je zelf beter kan kiezen wat bij jou/jouw hond het beste kan passen. Natuurlijk kan je deze uitleg ook voor andere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld voor vaste (mil.spec) broekriemen, rugzak-banden, halsters, enzovoorts.  Ik zal het gaan hebben over de verschillende soorten materiaal, wat de MBS is (zie voor uitleg MBS blog 1.) en de verschillende voor- en nadelen in het gebruik van bepaalde buckles. 

   

  Materiaal

  Sluiting-systemen kunnen grofweg uit de volgende soorten materiaal bestaan:

  • Zinc
  • Aluminium 
  • Staal
  • Kunststof polymeren

  Geen van allen zal puur kunststof, puur staal of puur aluminium zijn, het gaat altijd om een combinatie van elementen waarbij het hoofd-element in de naam genoemd wordt. Maar officieel noemen we het een ‘legering’. Sommige legeringen hebben speciale namen waar we ze aan erkennen. Bijvoorbeeld roestvast staal (afgekort ‘rvs’) of ‘Zamac’ (zink-legering) of nylon (een polyamide) of versterkt PA (een polyamide versterkt met bijvoorbeeld glasvezel of carbon vezels). Of er worden combinaties gebruikt zoals de ene kant een kunststof en aan de andere zijde aluminum.

   

  Weerbaarheid in bepaalde omstandigheden

  Elk deel slijt, het ene iets sneller dan het andere, het ene in bepaalde omstandigheden sneller. Zo kan roestvast staal heel goed tegen zout water, en kan zink of aluminium dat een stuk minder. Een kunststof buckle kan goed tegen de meeste weersomstandigheden maar vaak minder tegen extreme kou. Dus woon je aan de zee dan kan je beter voor een kunststof of Stainless Steel buckle kiezen. Ook zijn sommige mechanismes heel fijn, en werken deze minder goed als er vuil en zand tussen komt. Een grote, grove buckle van aan de ene kant een zink-legering en aan de andere kant plastic (zoals MT019050, Vernikkeld Half-metaal Gesp) werkt in zanderige omstandigheden stabieler dan een Alumax of Zincmax buckle met de veel fijnere sluiting waar een klein veertje in zit. Voor alle materialen geldt dat af en toe afspoelen (met lauw-warm water) en soms een keer een drupje olie erop om het te smeren de levensduur bevordert. 

   

  Hoe sterk is de buckle? 

  Natuurlijk gaan we wel uit van juist gebruik. Dat wil zeggen: de sluiting zit aan beide kanten van de clip dicht, de buckle wordt in een rechte lijn belast en niet dwars getrokken, er is voldoende touw gebruikt (dus niet één streng Paracord type 3, maar een brede verbinding met meerdere stukken lijn verdeeld over het gehele oppervlak voor een verbinding met beide buckle-eindes) etcetera. Wij testen de buckle met een nylon lijn. Nylon is zeer sterk, waardoor we kunnen uitsluiten dat de lijn breekt voordat de buckle breekt. We meten het dus apart van de halsband. En, voor de zekerheid zal ik het ook ín de halsband zelf meten (dus een mooie halsband knopen en die simpelweg kapot trekken, auch, heel veel werk in een keer stuk :).

  Voor de duidelijkheid hebben we een selectie gemaakt van een aantal types die we verkopen. Op onze site verkopen we nog meer varianten, kleuren en groottes. Voor de duidelijkheid heb ik alleen de buckles gepakt die qua gebruik het meeste overeen zouden kunnen komen.

  Let op: Je kan er vanuit gaan dat kleur in de vergelijking niet relevant is voor de kracht die het houdt. Kleur zit hier alleen als verflaagje op de buitenkant en niet op de kern van het materiaal.

  De rose-gold houdt dus net zo veel als de gunmetal black van hetzelfde type en grootte!

   

  Hoe testen we?

  Van elke buckle testen we vijf stuks. We testen de buckles ook wanneer er al officiele test gegevens van de fabrikant bekend zijn. Misschien wijkt onze test iets af, dus op deze manier kunnen we alles beter met elkaar vergelijken. Mocht er een hele rare waarde tussen zitten dan testen we er nog eentje extra. Is die ook afwijkend dan testen we er weer eentje extra. Maar gemiddeld zien we al na het testen van 3 buckles een gemiddelde. Dan zit er nog een -10% factor overheen zodat we zeker weten we uit alle realistische waardes de minste waarde jou communiceren. Voor meer info over het testen kan je blog 1. lezen.

  Voorbeeldje: safelock houdt (minus die 10%) 120 kg, 132kg en 110kg, dan vertellen we jou dat de buckle 110kg houdt. In werkelijkheid kan ie dus wel 140kg houden misschien, maar van 110kg weten we het zeker. Wel zo eerlijk. De waardes kunnen dus iets afwijken van waardes die je ergens anders kan vinden. Wij zijn wat conservatiever. Dat vinden we fair, we verkopen graag kwaliteit en voldoen graag aan jou verwachtingen.

  Hieronder een tabel met een selectie buckles, hun gewicht, grootte, prijs én hun MBS

  Website naam

  Foto

  Product nummer

  Prijs (€)

  Gewicht (g)

  Doorvoer grootte (mm)

  Lengte (mm)

  MBS (kg)

  Kan open wanneer onder spanning van 35kg (ja/nee)

  MBS half open (kg)

  Logo 

  ZINC-MAX Zink Buckle Nickel 25 mm

   

  MT019850

  3,74

  52

  25

  55

  230

  ja

  200

  ZINC-MAX Zink Buckle Nickel 20 mm

   

  MT019852

  3,44

  24

  20

  42

  150

  ja

  130

  ZINC-MAX Zink Buckle Nickel 15 mm

   

  MT019851

  3,19

  14

  15

  34

  70

  ja

  40

                       

  ALU-MAX® Aluminium Silver Buckle 26mm (1")

   

  MT013238

  4,05

  38

  26

  60

  240

  ja

  220

  ALU-MAX® Aluminium Silver Buckle 20mm (3/4")

   

  MT013236

  3,72

  23

  20

  48

  210

  ja

  180

  ALU-MAX® Aluminium Buckle 5/8" (Silver)

   

  MT013234

  3,48

  14

  16

  39

  90

  ja

  40

                       

  25mm Zilver Metal Safe Lock Buckle

   

  MT019381

  3,35

  38

  25

  42

  240

  ja

  100

  20mm Zilver Metal Safe Lock Buckle

   

  MT019380

  3,15

  27

  20

  36

  180

  ja

  80

  15mm Zilver Metal Safe Lock Buckle

   

  MT019376

  2,89

  14

  15

  29

  80

  ja

  40

                       

  Austri Alpin D-Ring COBRA® Pro Style

   

  MT014798

  29,99

  121

  25

  65

  1800

  Nee

  -

                       

  Vernikkeld Half-Metaal Gesp 1 Inch"

   

  MT019050

  2,89

  31

  24

  62

  60

  ja

  40

                       

  Secure Lock Buckle Large (26 mm).

   

  MT012609

  1,15

  14

  26

  65

  90

  Nee

  -

  Secure Lock Buckle 3/4 (20 mm).

   

  MT012091

  0,95

  8

  20

  52

  60

  Nee

  -

  Secure Lock Buckle 5/8 (17 mm).

   

  MT012090

  0,75

  5

  17

  44

  55

  Nee

  -

                       

  Cliclock™ 21 mm. D-ring & Jacket Stainless Steel Black

   

  MT013258

  9,75

  47

  21

  65

  200

  Nee

  -

   

  De minimale breeksterkte

  Zoals je ziet is de Cobra buckle veruit de allersterkste buckle. Maar zowel de ZincMax, AluMax, en Safe Lock ontlopen elkaar nauwelijks. Een 14-15-16mm buckle houdt van 60-80kg, zelfs de kunststof buckle houdt 55 tot 60kg! 

   

  Halsband

  Voor de zekerheid, om te testen of de waardes van de buckles nog wel gelden wanneer ze gebruikt worden in halsbanden heb ik de buckles in de halsbanden verwerkt van verschillende honden. Elke dag loopt de pakwerk-Mechelse-Herder (32kg) met de Safe Lock buckle in zijn halsband een rondje en één keer per week draagt hij de halsband tijdens de trainingen. Inmiddels zijn we 3 maanden verder en is de halsband nog steeds heel én volledig werkend.

  Gebruikte knoop: Benno’s Happiness in Mil.Spec Paracord.

  De D-ring is iets vanaf de buckle ingeweven zodat deze de meeste windingen heeft rondom het sterkste materiaal: het Paracord zelf en zo beweeglijk blijven en dwarsbelasting voorkomen. (Over het knopen komt een apart blog waarin we dit verder uitleggen).

  Maar hoeveel houdt deze riem in een test? Na 3 maanden gebruik is ie even gewassen en gaat hij nu stuk…

  Want na 3 maanden gebruik willen we weten hoeveel kracht er nog in de buckle zit én in de halsband zelf.

  Foto!

   

  Nog een issue: de buckle is half open.

  Op de een of andere manier is de buckle open. Omdat je ‘m niet goed dicht gedaan hebt, omdat je hond heeft gerold aan het strand in een dode vis of achter een takje is blijven haken toen hij achter een konijn aan zat. Dan wil je natuurlijk nog wel dat wanneer je ‘m te pakken hebt je meteen je hond weer bij je kan houden en niet opeens de buckle open gaat. Goed om te weten hoe makkelijk de buckle open kan wanneer er kracht op staat én los daarvan wil je weten hoeveel ie nog houdt wanneer ie half open is.
  Ik heb alle buckles eerst op een spanning van 35kg gezet, een kracht die er toch wel op je halsband kan komen te staan als je je hond aan de lijn houdt.

  Ook dat staat er bij in de lijst. Een grote uitschieter zijn de Alu/Zincmax buckles die zelfs wanneer half open nog steeds hun originele breeksterkte behouden!
  Daarna is de buckle wel gebroken (op de bar, de rand waar je het touw omheen knoopt). In tegenstelling tot de safe-lock buckles die onder 35kg spanning nog open geduwd kunnen worden en uit hun sluiting systeem schieten bij maximaal 100kg belasting, maar daarna is de buckle nog wel heel en dus weer herbruikbaar. 

   

  Comfort

  Er zijn dus sluitingen waarbij je meerdere handelingen moet verrichten om de buckle te openen/sluiten. De ClickLock buckle kan echt niet zomaar open. En de beste ontsnappings-koning krijgt die niet los. Heb je een asiel-hond waarvan je zeker wil dat deze niet uit z’n tuig kan, dan is deze buckle zeker een optie. Voor ‘even snel’ je hond uitlaten en daarna de halsband weer af doen, of onzekere honden die al het gefriemel om hun nek niet fijn vinden is dit wel wat veel gedoe.

  De Secure Lock buckles zijn misschien iets minder sterk maar wanneer je hond veel zwemt, veel in de duinen/modder is, dan is deze buckle misschien wel een top-keuze. Het kunststof heeft namelijk helemaal geen last van corrosie (corrosie is oxidatie slijtage, simpelweg een vorm van wat we ook wel roest noemen).Om het issue ḱracht’op te lossen kan je aan beide kanten van de sluiting een D-ring plaatsen. Wanneer je je hond aan de riem meeneemt clip je de riem in beide D-ringen en zo sluit je de buckle uit het systeem (foto!)

  Ook de half metalen buckle is heel makkelijk schoon te houden, makkelijk te openen/sluiten maar kan wat minder tegen het zoute water. Dus zwemt je hond graag in de Maas of Waal of loop je dagelijks op de zanderige Veluwe, dan kan deze prima. 

  Een nadeel van de Safe Lock buckle die vaak genoemd wordt is de twee ‘scherpe puntjes’. Die kunnen in de nek van de hond duwen. In de praktijk vind ik de rechte hoek van de AluMax (max. 60mm lang), met de wat langere buckle vaak scherper dan de twee puntjes van de SafeLock (max. 42mm lang). Een oplossing, mocht je er nog last van hebben, is een iets kleiner model te gebruiken met een iets bredere knoop. Je kan bijvoorbeeld een 20mm buckle gebruiken in combinatie met een Alpen Wutz of een 15mm buckle met een Trilobite. Let op dat je dan nog wel een buckle gebruikt die past bij het gewicht van de hond.

   

  Buckle gewicht

  Wanneer je een halsband voor een Galgo of teckel maakt gaat gewicht ook meetellen. Vaker gebruik je een plattere knoop die minder materiaal vergt. Of een dunner soort materiaal zoals type 1 paracord in plaats van de veel dikkere type 3. Dan wil je ook geen enorm zware buckle hebben. We hebben alle buckles voor de test gewogen en een gemiddeld gewicht genomen (die dus ietsje kan afwijken van de specificaties van de fabrikant). Een ZincMax buckle is wel enorm veel zwaarder dan een Alumax. De SafeLock is ofwel zo goed als even zwaar ofwel ietsje lichter. Ook is de buckle ietsjes compacter vormgegeven (minder lang), dus minder dik metaal in de nek van een hond en ietsje meer wat comfortabeler paracord. Nu houden we in feite nog drie super sterke opties over die goed toepasbaar zijn voor honden riemen. De hele bekende AluMax/ZincMax versies (AluMax is een merknaam die we verkopen) en de wat minder bekende Safe Lock versies (dit is een type-naam). En de net iets minder sterke Secure Lock versies van versterkt kunststof.

  Wat is nu het grote verschil tussen die eerste twee?!

  Ten eerste het materiaal; een legering met voornamelijk Aluminum is duurder, want aluminium is een duurdere grondstof dan zink, zink is ook zwaarder. En is een kunststof meestal nog goedkoper. Ook is het stukken makkelijker om iets van zink te produceren dan hetzelfde item van aluminium. Daarnaast kost het hebben van een patent en het ontwikkelen van een heel specifiek product ook wat centen. Wanneer je om een patent heen kan werken en het zo’n stevige constructie is dat testen minder tijd kost, wordt een product al snel goedkoper, maar niet per sé slechter.

  Eigen gebakken taart heeft geen voedsel&waren keuringen doorstaan maar smaakt vaak zelfs beter dan het standaard supermarkt alternatief ;)

  Soms, wanneer je niet wil voldoen aan bepaalde standaard eisen kan je zelfs creatief worden. Je kan gaan variëren in kleur en vorm. En dat is precies wat er kan en gebeurt met de Safe Lock buckles. In de toekomst hopen we de Safe Lock kleuren collectie nog verder uit te breiden.

   

  Ok, en wat gebruik je nu voor welke hond dan?!

  Natuurlijk is er een verschil, een politie-hond is zodanig getraind dat deze nooit zal trekken aan de lijn tenzij dat het commando is. Een niet gecastreerde reu zal misschien kei hard trekken aan de lijn als er een loops teefje langs komt. Een Beagle uit een zogenaamde ‘showlijn’ zal vaak als huishond leven en gemiddeld minder gespierd zijn dan zijn/haar verre familie die uit een jacht lijn komt en elke dag apporteert, door sloten heen springt, hele weilanden doorkruist, dus een ruk aan een lijn van deze beagle, zelfs met het gelijke lichaamsgewicht, zal heftiger kunnen zijn dan die van de showlijn Beagle.

  Dus, alles wat ik noem is een gemiddelde, puur een leidraad. Kijk vooral naar het type hond, gedrag en de wensen van jou als baas zijnde.

  In de tabel heb ik een klein logo geplaatst.

  Hierbij de korte uitleg van het logo:

  (Hier komt nog een aparte blog over!)

   

  Logo

  Gewicht (kg)

  Rasgroepen (1-10)*

  Voorbeelden

  1-5

  4, 9

  Chihuahua, Papillon, Kaninchen Teckel, Dwerg Pincher

  5-10

  2, 3, 4, 9

  Dwerg Teckel, Patterdale Terrier, Sheltie

  10-20

  2, 3, 4, 6, 8, 9, 10

  Cocker Spaniel, Beagle, Collie

  20-35

  1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10

  Labrador, Mechelse Herder, Border Collie, Weimaraner

  35-70+

  1, 2, 5, 6, 7, 9

  Husky, Duitse Herder, Berner Sennen, Cane Corso, Bull Mastiff

   

  * Dit zijn de officiële groepen zoals weergegeven bij de overkoepelende rashondenverenigingen. Heb je een mix-hond dan kijk je natuurlijk naar het karakter dat het meeste overeenkomt. Vandaar ook de voorbeelden (Rasgroep 1 zijn bijvoorbeeld Herdershonden en Veedrijvers, rasgroep 9 zijn Gezelschapshonden zoals de Franse Bulldog en Maltezer).

  Als je in de tabel kijkt zie je dat de buckle veel sterker is dan het lichaamsgewicht van de hond. Dat heeft te maken met de natuurkunde: versnelling en energie. E=m*V2 is hier de basis formule: Kinetische Energie is het resultaat van massa keer de versnelling in het kwadraat. Eigenlijk staat er: Doordat een hond met een bepaald gewicht over lengte versneld kan de “snug” aan de riem een veel grotere kracht te verduren krijgen dan het originele lichaamsgewicht. Hoe langer de lijn, hoe groter de versnelling, hoe meer kracht er bij komt kijken. Over die kracht komt natuurlijk een apart blog.

  Allright! Hopelijk heb ik je zo een klein beetje meer inzicht gegeven in ‘buckle-land’ en je geholpen de beste keuze te maken voor jouw toepassingen.

  Voor nu weet je even genoeg ;)

  In ons volgende blog weer een stukje meer over alle materialen. Tot dan. 

   

   

  Veel knoopplezier en succes!

  Groet, Marianne X Team Paracord