REVIEW: 3 geweldige Paracord Jigs
Je wilt vanavond op je gemak een paracord armband knopen op de bank terwijl man- of vrouwlief een film kijkt. Leuk! Maar hoe? Die paracord touwtjes moeten toch ergens tussen gespannen worden. Hiervoor zou je een paracord knoopplank kunnen gebruiken, maar welke is geschikt voor jou?
In deze blog bespreek ik het verschil tussen 3 verschillende soorten knoopplanken (ook wel (paracord) jigs genoemd) en geef ik tips om te bepalen wat voor jou de beste keus is.
Alleen geïnteresseerd in de conclusie? Onderaan staat een overzicht van de voor- en nadelen.
De SpeedyJig® PLUS: een goed begin
De naam verklapt deels al waarvoor deze knoopplank geschikt is, namelijk ‘snelle’ en kleine knoopprojectjes. Heel geschikt dus voor bijvoorbeeld een paracord Cobra armbandje. Maar laat je niet misleiden door de naam van deze jig, met sommige projecten ben je namelijk langer bezig.
Kijk maar naar de armbanden van Cetus of Manny (Pull tight Paracord). Een paracord halsband voor honden maken op deze jig is lastig, daar is de SpeedyJig te klein voor.
Deze knoopplank is zo klein dat hij zelfs in je rugzak past, ideaal wanneer je bus of trein weer eens vertraging heeft.
Monkey fist
Naast het feit dat deze jig klein is, heeft deze knoopplank nog een groot voordeel. Je kan er niet alleen paracord armbanden op knopen, maar ook apenvuistjes. Apen-wat? Ja, zo worden ze genoemd. Hierbij wordt er een klein balletje in het midden van een knoop gelegd waarna de knoop wordt aangetrokken. Dit zorgt ervoor dat je een ronde vorm krijgt.
Liniaal
Veel jigs die momenteel te verkrijgen zijn, zijn uitgerust met een meetsysteem. Nu is het zo dat deze meetsystemen vaak niet gebruikt worden. Dat komt doordat je met verschillende maten van sluitingen werkt en daardoor het nulpunt vaak niet kan worden uitgelijnd.
Bij knoopplanken die specifiek voor armbanden worden gemaakt (zoals de SpeedyJig PLUS), wordt hier vaak wel rekening mee gehouden. Hier is voor de twee meestvoorkomende maten van sluitingen telkens een startpunt aangegeven. Er zijn twee maten sluitingen die vaak bij armbanden worden gebruikt, namelijk 10mm (3/8 inch) en 15mm (5/8 inch). Belangrijk om rekening mee te houden is dat deze knoopplank een meetlint in inches heeft, niet in centimeters.
Vorm
Deze jig heeft naast het kleine formaat, nog een aantal handige eigenschappen. Zo heeft hij 4 rubberen dopjes aan de onderkant die schuiven van de jig voorkomen. Voor mensen die hun plank graag horizontaal op tafel houden, is dat natuurlijk ideaal. Ikzelf hou ervan om mijn planken ofwel tussen mijn benen te plaatsen of, wanneer ik in een zetel zit, ze tegen mijn benen te leggen. In dat laatste geval geef ik je als tip mee om een dekentje of kussentje tegen je buik te leggen zodat je geen last hebt van het 'lipje' dat naar buiten steekt.
De platen waarop je de band spant, zijn zo ver mogelijk uit elkaar geplaatst, zodat je op een redelijk kleine jig toch een behoorlijke lengte kan knopen. De platte 'lipjes' die zich aan deze platen bevinden, passen in vrijwel elke sluiting, hoewel je er rekening mee moet houden dat een grote sluiting (zoals een AluMax buckle van 25mm) wel zal gaan schuiven.
Pro's en cons
+ Compact, dus ideaal om ergens mee naartoe te nemen
+ Licht, dus makkelijk mee te dragen in rugzak
+ Ingebouwde liniaal
- Niet geschikt voor paracord projecten met grotere lengtes
- Maten op liniaal zijn in inches weergegeven
De houten knoopplank: voor het betere werk
Wanneer je nog geen knoopplank hebt en je wilt toch vaker gaan knopen, dan is deze plank zeker een aanrader.
Deze houten paracord knoopplank is verstelbaar via 2 houten schuifblokjes. Dankzij de gladde afwerking gaat dit heel soepel en zal je geen splinters krijgen. Alle zijden en hoeken zijn ook netjes afgewerkt.
In tegenstelling tot de SpeedyJig is deze plank een stuk groter, waardoor je ook grotere knoopprojecten kan maken.
De makkelijkste manier om deze paracord jig te gebruiken is de plank met het ene uiteinde tussen je benen op het zitvlak van de stoel te plaatsen en het andere uiteinde op de tafel te laten rusten, hierdoor leunt hij op de tafel en blijft hij stabiel staan.
Door de lengte kan je deze knoopplank niet zomaar in je rugzak meenemen, maar dankzij de smalle vorm is hij wel makkelijk te dragen. Men zal misschien even gek opkijken als je met deze jig door de stad loopt, maar hey, dat heb je er wel voor over, toch?
Verschillende merken
Naast de houten paracord jig van Paracord.eu zijn er nog veel anderen die vergelijkbare planken verkopen. Denk aan Shop2cord en Doemaardie. De vorm zal anders zijn, al blijft het principe hetzelfde: een stevige paracord knoopplank voor korte en lange knoopprojecten.
Pro's en cons (knoopplank Paracord.eu)
+ Makkelijk te verstellen in maat
+ Gemaakt van kwalitatief hout
+ Gladde afwerking
- Best smal waardoor hij bij een kleine hoek instabiel staat
The Jig by FSTS; the real deal
Oké, je bent al maanden aan het knopen, een uit de hand gelopen hobby als je beseft hoeveel halsbanden je hond nu al heeft. Je zit elke dag aan je bureau, want een dag niet geknoopt is een dag niet geleefd! Maar… je begint te merken dat je rug en schouders nu en dan toch wel echt pijn gaan doen na zo’n knoopsessie.
De houding die je moet aannemen om een paar uur aan een stuk te knopen, is niet altijd ideaal. Je werkt nu eenmaal met een stijve plank die niet kan bewegen. Een plank kan gekanteld worden als je wat verder van je bureau gaat zitten, maar dat is het dan ook wel.
Goed gereedschap is het halve werk! Deze plank is een investering in je hobby of werk. Ben je binnenkort jarig? Of is je hobby dus ook een beetje werk geworden? Zo niet, dan moet je zelf even een andere reden verzinnen :) Either way is de volgende jig een ideaal cadeau voor jou dus duw deze blog even onder de neus van je familie of vrienden en wie weet…
De naam zegt het eigenlijk al: Dé Jig. Alsof er geen betere jig is. Deze high-end paracord knoopplank is aan een tafel te monteren en is in de hoogte, naar voren en naar achteren verstelbaar. Ik weet dat het intimiderend kan lijken op het eerste gezicht. De jig heeft nu eenmaal een stevige mechanische look, maar dat zorgt er dan ook wel voor dat deze knoopplank zeer multifunctioneel is.
Dankzij het schuifmechanisme zal elke maat van buckle of sluiting passen. De plank heeft een ingebouwde functie waarmee je ook paracord hondenhalsbanden in halfcheckvorm kunt knopen.
Uitbreidingen
Bij deze jig heb je de optie om uitbreidingen toe te voegen zoals de FraPa: een touwklem die ervoor zorgt dat je op de plank lijnen kunt vlechten, of een opzetstuk om je mobiel mee vast te zetten om tutorials te kunnen bekijken tijdens het knopen.
Deze knoopplank heeft zoveel functies en eigenschappen, dat hij een eigen blogpost verdient. Houd onze blog dus in de gaten om meer over deze jig te weten te komen.
Kan je niet wachten? Kom hem dan testen in onze showroom. Maak hier je afspraak.
Pro's en cons
+ Verstelbare posities in hoogte en hoek, dus ergonomisch bevorderlijk
+ Uitbreidingen mogelijk
+ Kan tot 83cm knoopwerk op worden gemaakt
+ Verschillende manieren om elke soort sluiting vast te zetten
+ Halfcheck paracord halsbanden zijn mogelijk
- Prijzig in aankoop
- Moeilijk op te bergen of mee te nemen
Vergelijking in tabelvorm
Conclusie
Zo, dat was een korte introductie over 3 paracord knoopplanken die het knopen kunnen vergemakkelijken en zelfs leuker maken! Er zijn nog vele andere modellen, al zijn dit 3 van mijn persoonlijke favorieten.
De SpeedyJig voor op de bank, de houten knoopplank voor een gezellige knoopmiddag en The Jig voor de avonden dat ik bestellingen zit te knopen. Die laatste zal in een volgende blog nog uitgebreider aan bod komen.
Ben jij een beginnende knoper, op zoek naar een manier om je paracord knoopwerk op te spannen? Dan raad ik je een houten knoopplank aan. Beperk je jezelf tot armbanden? Dan kan ik niet anders dan de SpeedyJig PLUS aanraden. Hij is geweldig fijn om mee te werken. Vergeet The Jig zeker niet als je wilt investeren in een ergonomische houding tijdens het knopen met paracord. You won’t regret ;)
Welke functies moet een jig of knoopplank voor jou hebben? Heb jij misschien een van de bovenstaande planken? Laat het ons weten in de comments!